Een dagje aan zee

dinsdag 12 september, 2017
Het is niet voor elk mens vanzelfsprekend om zichtzelf op de eerste plaats te zetten. Om een keuze te maken wat je nog het allerliefste zou willen doen als het einde van je leven nabij is. Mijn schoonmoeder is zo iemand. Tijdens haar huwelijk draaide alles om man en zonen en later in haar leven liet ze haar wensen afhangen van wat een ander het beste zou uitkomen.
 
Toen we tijdens haar opname in een hospice hoorden van WensAmbulance Brabant hadden wij kinderen niet het idee dat mijn schoonmoeder überhaupt met een wens zou komen. Tot onze verbazing begon ze nog wel een paar dingen te benoemen; een bezoek aan haar geboortegrond of aan die van haar ouders of nog een keertje naar het Rijks Museum in Amsterdam of misschien ook wel een ritje naar zee met haar vriendinnen. Maar wat ze  het allerliefste wilde werd niet echt duidelijk, want bij iedereen noemde ze wat anders. Maar dat ze wel graag iets met Wensambulance Brabant wilde doen, dát was wél duidelijk want ze noemde het met regelmaat. En dat op zich is al bijzonder te noemen want, zoals gezegd, ze stelt zich niet zo graag op de voorgrond.
 
Uiteindelijk namen haar vriendinnen het op zich om een uitstapje naar zee aan te vragen. Eén van de plekken waar de dames samen geweest zijn en waar nog vaak herinneringen aan worden opgehaald. De aanvraag werd gehonoreerd en binnen de kortste keren regelde de Stichting twee vrijwilligers en werd een datum afgesproken. Spannende dagen volgden, goede dagen afgewisseld met slechte dagen waarop contact vanwege al het lichamelijke ongemak haast onmogelijk was. Dagen waarop ze verzuchtte dat ze hoopte zich aan zee beter te voelen. Dagen waarop een bezoekster te horen kreeg dat het helemaal niet meer ging, maar dat ze nog wel iets geweldigs in het vooruitzicht had: een uitstapje naar zee! Allemaal kleine dingen waardoor het voor ons duidelijk werd dat ze dit echt heel graag wilde.
 
Met behulp van een hun tomeloze inzet en heel veel andere elementen die zich precies op het juiste moment aandienden heeft Wensambulance Brabant voor een topuitstapje gezorgd. Mijn schoonmoeder heeft onderweg lekker geslapen en precies op het juiste moment kon ze genieten van zon, zee en strand. Een belevenis waar ze een dag later niet over uitgepraat raakte. En dat is zijn beurt weer een parel aan mijn ketting met goede herinneringen.
 
Daphne