En lang gekoesterde wens ging in vervulling

dinsdag 9 januari, 2018

Om 14.45 uur komen er twee vrijwilligers van WensAmbulance Brabant naar het Leonardushof. De wensambulance staat voor het huis geparkeerd, klaar om richting Amsterdam te vertrekken. In november 2017 had een bewoonster van ons verzorgingshuis namelijk aangegeven nog een wens te hebben. Ze was in haar lange leven, bijna 100 jaar nog nooit in het Rijksmuseum te Amsterdam geweest. Toen ik dat hoorde had ik mezelf voorgenomen alles op alles te zetten om deze wens in vervulling te laten gaan. En dat is gelukt.

Om 15.00 uur zaten we allemaal, de wensvrager, haar dochter, twee vrijwilligers en ikzelf in de ambulance. Op weg naar Amsterdam. Het was een rustige rit en in 1,5 uur waren we er. De ambulance parkeerde op de stoep precies voor het museum, hier hadden we toestemming voor hoor. We werden heel hartelijk ontvangen en de privé rondleiding ging van start. 


 

Een medewerkster van het museum leidde ons eerst langs het voor de wensvrager belangrijkste schilderij, de Nachtwacht. Het is een prachtig schilderij en met de uitgebreide toelichting, ontdekte we steeds meer details. Mevrouw wist zelf ook veel te vertellen over verschillende schilders en schilderijen, het was een genot om ook haar hierover zo enthousiast te horen vertellen. Ook het melkmeisje, was prachtig om naar te kijken. Een stilleven van schilder van Dijk, en een aantal schilderijen van Jan Steen hebben we uitgebreid bekeken. Er werden smakelijke verhalen en details verteld, Mevrouw genoot er zichtbaar van en was zeer geïnteresseerd.

Helaas kwam er na ongeveer 1,5 uur een einde aan de rondleiding. Voor mevrouw veel te kort, ze was nog lang niet uitgekeken . We namen afscheid van elkaar en bedankte voor de bijzondere rondleiding. Terug in de ambulance hebben we lekkere broodjes gegeten en hadden we nog een bijzondere rit door Amsterdam terug richting Leonardushof. De bijzondere rit was een idee van de bestuurder van de ambulance, heel attent dat hij dit aanbood. We reden langs het paleis op de dam en konden nog genieten van de prachtig met lichtjes versierde bruggen, grachten , boten en gebouwen in de stad. Het was een prachtig plaatje, een mooie afsluiting van een mooie middag. Mevrouw genoot er zichtbaar van.

We hadden een rustige terug reis en kwamen rond 21.00 uur aan bij Leonardushof. Het was een vermoeiende dag, maar zeker de moeite waard… een mooi cadeau voor een 100e verjaardag.

Met dank aan de vrijwilligers Joop en Helene van de Wensambulance Brabant en alle andere die deze wens hebben laten uitkomen.

Silvia Luijkx, Zorgcoördinator Leonardushof