Ultieme eerste kerstdag

maandag 25 december, 2017

Door Paul Kievit
Eerste kerstdag 2017, een Kerst die we ons allemaal heel anders hadden voorgesteld. Op 22 december hoorden wij namelijk dat voor mijn moeder al het medisch mogelijke was gedaan en dat we rekening moesten houden met een levensverwachting van maximaal 3 maanden.

Tijdens de verwerking van dit verschrikkelijk nieuws hoorden wij over WensAmbulance Brabant. Het bleek dat een van de verpleegsters van het Catharina ziekenhuis ma had benaderd over de mogelijkheden hiervan. Er werd besloten om gebruik te maken van deze geweldige mogelijkheid om samen met de hele familie eerste kerstdag te kunnen doorbrengen met de naaste familie in Boxtel, bij mijn broer en schoonzus thuis.

Er werd een verzoek ingediend bij WensAmbulance Brabant en de dag erna waren de plannen gemaakt, eerste kerstdag zou ma met de wensambulance vertrekken vanuit het Catharina ziekenhuis richting Boxtel om daar te zorgen dat onze familie nog een keer gezamenlijk Kerst zou kunnen vieren.

Na een nacht slecht geslapen te hebben van de spanning was het dan eerste kerstdag. Rond 13.00 uur vertrok we met de wensambulance vanuit Eindhoven en daarbij was het mogelijk voor twee familie leden om mee te rijden met ma in de wensambulance,  pa en mijn neefje waren de uitverkorenen voor de heenreis. De ‘Catharina Angels’, zoals mijn moeder het verplegende personeel noemt van het Catharina Ziekenhuis, zorgde in de ochtend dat mijn moeders haar gewassen werd en zij haar nieuwe trui aan kon. De tijd en aandacht van deze mensen is echt GEWELDIG, zonder deze mensen had mijn moeder nooit een dergelijk goede tijd kunnen hebben.

Onze Wensambulance werd bemand door een echtpaar dat hun kerstdag hadden opgeofferd om onze familie bij elkaar te brengen, hoe GEWELDIG is dat? Dit is wat mij betreft de ultieme kerst gedachte!
Vanaf de aankomst in Boxtel stonden we allemaal te kijken van de grote professionaliteit van de Wensambulance. Een chauffeur met zijn of haar rijvaardigheid op de ambulance en een persoon met professionele verzorgende capaciteiten vergezellen de patiënt altijd naar hun doel. Er is dus gedurende de hele wens geen enkele zorg voor de familie en mocht er dus onverhoopt iets gebeuren dan is de redding nabij. Vrijwilligers met een hart van goud.

Nadat ma was binnengebracht op de brancard en in de aanwezige rolstoel was gezet, kon ons kerstfeest beginnen. De mensen van WensAmbulance Brabant bleven uiteraard ook en werden door ons ook voorzien van een kopje koffie met iets erbij, dat was wel het minste wat we konden doen voor deze helden. Mijn zoontje van 3 jaar was ook aanwezig op deze laatste Kerst met oma, ook al zal hij het nog niet zo goed begrijpen, toch voelde ook hij de spanning van de dag. Ook hier speelden de mensen van de Wensambulance fantastisch op in, ze namen mij en Ruben mee voor een rondje in de ambulance, inclusief het laten zien van de blauwe lampen in werking. Dit was ook een onvergetelijk moment voor deze kleine man. Geweldig hoe deze mensen precies aanvoelen wat er speelt en hier voortreffelijk op inspelen.

We hebben met onze familie geweldige uren doorgebracht met het ophalen van herinneringen aan de mooie momenten die we allemaal met elkaar hebben meegemaakt. Er was ook nog contact door middel van video-bellen met mijn nichtje die momenteel voor stage in Australië zit. Na een tweetal uren werd ma moe en gaf ze aan graag weer terug te willen naar Eindhoven. Wederom werd alles in werking gezet door de mensen van de Wensambulance om de terugweg te aanvaarden. Deze keer waren pa en ik degene die mee terug zouden rijden. Onderweg heeft ma al even heerlijk haar ogen dicht kunnen doen voor een klein slaapje, het was voor ons allemaal een zeer vermoeiende dag. Tijdens de terugrit kwam ik in gesprek met de chauffeur van de ambulance en gaf hem aan wat voor geweldig werk hij doet en hoe fantastisch wij deze mogelijkheid hebben gevonden. In dit gesprek gaf hij aan dat er meer aan de PR gedaan moest worden van de Wensambulance, zodat er nog meer mensen geholpen zouden kunnen worden bij hun laatste wens. Ik heb bovenstaand dan ook geschreven met de hoop dat er na het lezen van onze ervaring meer mensen op de hoogte zijn van deze GEWELDIGE stichting.

Voor ons was deze dag onvergetelijk en goud waard en dit alles dankzij de vrijwilligers van de Wensambulance.
De website van deze kanjers is www.wensambulancebrabant.nl ook zijn zij op Facebook te vinden.