Meteen naar de inhoud

Afscheid van het Gilde

Een kleine 6 weken geleden kreeg mijn broer de diagnose slokdarmkanker met uitzaaiingen naar de lever en nieren. Samen hadden we de hoop dat dmv chemo de kanker stilgelegd zou worden. Helaas kon mijn broer het na 5 weken niet meer aan. Samen met zijn gezin had hij besloten dat het goed was, de behandeling die zou starten werd stopgezet.

Wat ga je na zo’n schokkend nieuws doen?
Alles wat je nog graag zou willen doen uitvoeren. Er stonden verschillende dingen op zijn lijstje maar één ding stak er met kop en schouders bovenuit. Hij wilde nog één keer naar een schuttersavond van Gilde St Sebastiaan uit Diessen waar hij bijna 40 jaar lid van was. Het belangrijkste voor hem was om zijn hoofdmanschap persoonlijk over te kunnen dragen aan zijn opvolger. Meteen hebben we alles in werking gezet om deze wens te kunnen vervullen samen met het gilde, familie en uiteraard de wensambulance.

Op 5 juni was het dan zover
Hij zat op tijd klaar in vol ornaat met gildekleding en accessoires als hoofdman. Astrid en Nicole van WensAmbulance Brabant waren keurig op tijd om samen de wens te kunnen vervullen. In een zeer rustig tempo vertrokken we met zijn gezin en directe familie naar het gilde terrein. Bij aankomst stonden de gilde broeders, gilde zusters en overige familie in een erehaag klaar waar de wensambulance doorheen reed. Bij het uitstappen verwelkomde mijn broer iedereen met een brede glimlach waarvoor hij een daverend applaus kreeg. Na een korte toespraak van een gildebroeder kreeg mijn broer nog het woord. Dit gebeurde zoals wij hem kennen, lekker uitgebreid en zonder een detail te vergeten.

Overdragen van het hoofdman schild en spie
Het officiële gedeelte van het overdragen van het hoofdman schild en de spie was voor iedereen zeer emotioneel en tevens erg mooi. Hierna werd er een toost uitgebracht en kon iedereen nog even een praatje maken met mijn broer. Zijn dochter, zoon en schoonzoon deden nog een poging op de schutsboom om het plaatje te kunnen raken. De handboog en pijlen van mijn broer werkte nog prima, allemaal schoten ze een keer raak. Na dit alles nam mijn broer weer plaats in de wensambulance en vertrok weer door de erehaag naar huis.

Geen mooier cadeau
We hadden mijn broer geen mooier cadeau kunnen gegeven. De dagen na deze avond bleef hij maar zeggen dat ze dit hem niet meer afpakten en bleef nagenieten. Dit was voor iedereen GEEN avond met een gouden randje maar met een gouden balk. Twee dagen later overleed mijn broer in het bijzijn van zijn gezin en zussen.

Iedereen hartelijk dank die meegewerkt hebben om deze wens te vervullen.

Groetjes Berdy Kemmeren-Craninckx